About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Οι 10 καλύτερες τροφές για την καρδιά μας

Από τους μαθητές του ΣΤ 2 Αγγελική Π. και Θωμά Α.

Η καρδιά είναι αναμφίβολα το σημαντικότερο ζωτικό όργανο στο σώμα μας και η σωστή λειτουργία της συνοδεύει κυριολεκτικά τη ζωή μας. Πώς μπορούμε να φροντίσουμε τη καρδιά μας, ώστε να μας υπηρετήσει πιστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;
Το πιο σημαντικό στοιχείο λειτουργίας της καρδιάς, είναι οι τροφές που καταναλώνουμε. Το καλό φαγητό θεωρείται θεμέλιο της καλής υγείας. Ποιες όμως τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να έχουμε μια καλή και υγιή καρδιά;
Ας διαβάσουμε ποιες είναι οι 10 καλύτερες τροφές, που εάν τις καταναλώνουμε μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς μας: 1. Το κρασί: Πιείτε ένα ποτήρι κρασί καθημερινά. Είναι γνωστό ότι η μικρή έως και μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (κυρίως μετά το φαγητό) μπορεί να μειώνει το κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων (καρδιακή προσβολή, έμφραγμα μυοκαρδίου). Επίσης ένα ποτήρι κρασί καθημερινά μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια της ζωής μας κατά 5 χρόνια.

2. Ο σολομός: Καταναλώστε σολομό τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Ο σολομός είναι μια πολύτιμη τροφή με τεράστια διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για ένα υγιές δέρμα, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, μια γερή καρδιά και διαύγεια νου. Είναι μια από τις καλύτερες πηγές των απαραίτητων για τον οργανισμό, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μιλάμε για μια πραγματικά σπουδαία τροφή με πολύ πλούσια γεύση.

3. Το ελαιόλαδο: Αντικαταστήστε τα διάφορα φυτικά έλαια ή ζωικά λίπη που καταναλώνετε όπως: καλαμποκέλαιο, ηλιέλαιο, σησαμέλαιο, μαργαρίνη κ.τ.λ. με ελαιόλαδο. Έτσι κάνετε το τρόπο μαγειρέματος ποιο υγιεινό. Το ελαιόλαδο είναι απαραίτητο για την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών A, D, E και K. Έρευνες αναφέρουν ότι συμβάλλει στην σωστή υγεία της καρδιάς, λόγω των μονοακόρεστων λιπαρών που περιέχει και στη πρόληψη του καρκίνου λόγω των αντιοξειδωτικών του μικροστοιχείων (πολυφαινόλων).

4. Τα καρύδια: Τα καρύδια θεωρούνται από τους πλέον θρεπτικούς ξηρούς καρπούς και έχουν ευεργετική δράση για ζωτικά μας όργανα όπως η καρδιά, τα αγγεία και ο εγκέφαλός μας. Αποτελούν από τις πλουσιότερες πηγές απαραίτητων ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, ενώ εμπεριέχουν και τα καρδιοπροστατευτικά αντιοξειδωτικά στοιχεία ελλαγικό και γαλλικό οξύ, πολύτιμα για τα αγγεία της καρδιάς και του αίματος.

5. Τα αρωματικά βότανα: Το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο, η ρίγανη και το θυμάρι. Πρόκειται για ισχυρές αντιοξειδωτικές τροφές που βοηθούν στη σωστή καρδιαγγειακή λειτουργία και υγεία.

6. Το τυρί tofu (τυρί σόγιας): Σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική επιστημονική έρευνα, η πρωτεΐνη σόγιας που περιέχεται στο τυρί tofu είναι πολύ χρήσιμη για τη καρδιά μας, περισσότερο και από ζωικές πρωτεΐνες. Το σημαντικότερο είναι ότι η πρωτεΐνη του tofu θεωρείται υψηλής βιολογικής αξίας, κάτι που το καθιστά εναλλακτική επιλογή αντί του κρέατος. Έτσι μπορούμε να αντικαθιστούμε το κρέας σε γεύματά μας, μειώνοντας την κατανάλωση των βλαβερών λιπαρών που περιέχουν οι ζωικές τροφές χωρίς όμως να στερούμαστε τις απαραίτητες πρωτεΐνες.

7. Τα πορτοκάλια: Τα πορτοκάλια περιέχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη, η οποία βοηθά στη καταπολέμηση της χοληστερόλης. Επίσης, χάρη στο κάλιο και στην αντιοξειδωτική ουσία εσπεριδίνη που περιέχουν, έχουν προστατευτική δράση έναντι των τριχοειδών αγγείων, ώστε να επιτρέπουν την ανταλλαγή ουσιών μεταξύ αίματος και κυττάρων.

8. Το πλιγούρι βρώμης: Σύμφωνα με κλινικές μελέτες το πλιγούρι βρώμης μειώνει τις ποσότητες της "κακής" χοληστερίνης (HDL) στο αίμα. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες. Το πλιγούρι βρώμης θεωρείται το πρωινό των πρωταθλητών και είναι πολύτιμη τροφή για το καλύτερο ξεκίνημα της ημέρας.

9. Το λινέλαιο: Είναι το έλαιο που παράγεται από το λιναρόσπορο. Σύμφωνα με έρευνες το λινέλαιο μειώνει τη χοληστερόλη, δίνει στο σώμα μας υγιή λίπη, ρυθμίζει το μεταβολισμό και την ορμονική ισορροπία και έχει ισχυρό ρόλο στη προστασία της καρδιάς. Το λινέλαιο, έχει 56% περιεκτικότητα σε ω3 λιπαρά οξέα και 16% σε ω6 λιπαρά οξέα, ενώ δίνει την αίσθηση κορεσμού μετά το φαγητό.

10. Οι καυτερές πιπεριές: Οι καυτερές πιπεριές αποδεικνύεται ότι είναι πολύ ευεργετικές για την καρδιά, γιατί μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, να ρίξουν την χοληστερίνη, να εμποδίσουν την αρτηριοσκλήρυνση και να σταματήσουν την αιμορρα
 
Μάθαμε πολλά από αυτό το άρθρο!!!Μάθετε και εσείς.

Πηγή: Υγείαonline.gr
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου