About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Δικταίο άντρο


Από τη μαθήτρια του Στ2 Ελισάβετ Κ.

Λέγομαι Ελισάβετ και είμαι περήφανη που ο παππούς μου κατάγεται από το οροπέδιο Λασιθίου και συγκεκριμένα από το χωριό Μαρμακέτο. Θα ήθελα να σας μιλήσω λίγο για το σπουδαίο σπήλαιο που υπάρχει στο διπλανό χωριό, το Ψυχρό. Είναι καλό να μαθαίνουμε την ιστορία του τόπου μας, ώστε να τον αγαπάμε και να τον σεβόμαστε...

Λίγα λόγια για το σπήλαιο

Το Δικταίο άντρο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του βουνού Δίκτη στην Κρήτη, πάνω από το χωριό Ψυχρό στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης, σε υψόμετρο 1020μ. Θεωρείται από τα σημαντικότερα διεθνώς γνωστά σπήλαια, με μεγάλο μυθολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Εκεί η Ρέα, κρυμμένη από τη μανία του Κρόνου γέννησε τον Δία.

Το σπήλαιο έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πλήθους Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων που έχουν κατά καιρούς ανασκάψει το εσωτερικό του. Ευρήματα νεολιθικά, μινωικά, υστερομινωϊκά, γεωμετρικά, αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά αποδεικνύουν τη συνεχή χρήση του από τον άνθρωπο, κυρίως για λατρευτικούς σκοπούς.

Το σπήλαιο έχει έκταση 2.200 τμ και είναι επισκέψιμο. Το συνολικό μήκος της τουριστικής διαδρομής είναι 250 μ. Στο εσωτερικό του υπάρχει πλούσιος διάκοσμος σταλακτιτών, σταλαγμιτών και μία γραφική λίμνη.(Όπου ρίχνουμε κέρματα και κάνουμε ευχές.)

Το Δικταίο άντρο είναι το σπήλαιο στο οποίο κατέφυγε η Ρέα για να γεννήσει τον μελλοντικό πατέρα των θεών Δία, από φόβο μήπως και ο Κρόνος καταβροχθίσει και αυτόν τον γιο που θα γεννούσε (υπήρχε ένας χρησμός που έλεγε ότι ο Κρόνος θα σκοτωθεί από το γιο του και με αυτό τον τρόπο ο Κρόνος προστάτευε τον εαυτό του). Η Ρέα όμως τον ξεγέλασε και, αντί για το βρέφος, του έδωσε ένα βράχο τυλιγμένο στα σπάργανα του μωρού. Στη συνέχεια άφησε τον Δία εκεί για να τον αναθρέψουν οι Δικταίοι Κουρήτες, κρυφά από τον πατέρα του .Τον έτρεφε με το γάλα της η κατσίκα αμάλθεια και για να μην ακούει το κλάμα του ο Κρόνος είχαν βάλει στην είσοδο του σπηλαίου μια μεγάλη πέτρα και εκεί χτυπούσαν οι Κουρήτες.

Επίσης, κατά τις αρχαίες πηγές, στο Δικταίο άντρο:

  • Ο Μίνωας έρχονταν κάθε εννιά χρόνια, ή κατ’ άλλους κάθε χρόνο, και συναντούσε τον πατέρα του τον Δία προκειμένου να του υπαγορεύει τις σοφές εντολές του.
  • Αποκοιμήθηκε για πάρα πολλά χρόνια ο σοφός, προφήτης και μάντης Επιμενίδης.





ΠΗΓΗ:ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

1 σχόλιο:

  1. πολύ μεγάλο κείμενο αλλά ενδιαφέρον.με μια λέξη τεράστιο ενδιαφέρον!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή