About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Σχολική βία


από τον μαθητή "Δημήτρη Α"

Έχουμε ακούσει πολλές/πολλοί την λέξη "σχολική βία" στα σχολεία. Ας μάθουμε μερικά πράγματα για αυτή τη λέξη :
Η σχολική  βία , όπως λέγεται διεθνώς,  αποτελεί ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται έντονα τον τελευταίο καιρό  στην Ελλάδα. Με τον όρο αυτό εννοούμε, την επιβολή του  ισχυρότερου στον ασθενέστερο μέσα από  πρόκληση  πράξεων  παραβατικού  χαρακτήρα  και την δημιουργία κλίματος φόβου.

  Η σχολική βία εμφανίζεται συνήθως με την μορφή του σχολικού εκφοβισμού .Ο σχολικός εκφοβισμός περιλαμβάνει τη σωματική, λεκτική και ψυχοκοινωνική παρενόχληση   . Τα θύματα του σχολικού εκφοβισμού είναι συνήθως άτομα αδύναμα τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Είναι χαμηλών τόνων μαθητές, αγχώδεις και αρκετά ανασφαλείς. Συχνά είναι παιδιά τα οποία ανήκουν σε άλλη εθνικότητα ή θρησκεία. Αντίθετα, οι θύτες είναι άτομα αντιδραστικά το οποία προσπαθούν να επιβεβαιώσουν τη δύναμη τους μέσα από παραβατικές συμπεριφορές. Συνήθως, οι θύτες  είναι άτομα που προέρχονται από οικογένειες όπου παρατηρείται σωματική κακοποίηση. Παρόλα αυτά και οι θύτες και τα θύματα έχουν ένα κοινό στοιχείο δηλαδή  την ανασφάλεια την οποία εκφράζουν με διαφορετικό τρόπο.
  Αν κάποια φορά δούμε ένα τέτοιο συμβάν πρέπει να ενημερώσουμε τους μεγάλους  να επέμβουμε να σταθούμε και να υποστηρίξουμε αυτά τα παιδιά!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου