About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Συγχρονισμένη κολύμβηση (ένα αλλιώτικο άθλημα)


από τη μαθήτρια Άρτεμις Τζ.

   Η συγχρονισμένη κολύμβηση είναι άθλημα του υγρού στίβου και εμφανίζεται για πρώτη φορά, σαν «δραστηριότητες ψυχαγωγίας μέσα στο νερό», από την Αυστραλέζα κολυμβήτρια Annette Kellerman (1886-1975) η οποία περιόδευε στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας ακροβατικά σε μία δεξαμενή με νερό και αργότερα 

από την Αμερικανίδα ηθοποιό Esther Williams, η οποία εκτελούσε «μπαλέτο μέσα στο νερό» σε πολλές ταινίες.
Σαν οργανωμένο άθλημα, αναπτύχθηκε μετά το 1950 και αναγνωρίστηκε από την FINA το 1952, με τους πρώτους διεθνείς αγώνες, που διοργανώθηκαν το 1955 (Παναμερικανικοί).
Έγινε επίσημο ολυμπιακό αγώνισμα στο Λος Άντζελες το 1984 με το ατομικό και το αγώνισμα των δυο ατόμων (ντουέτο). Τα ίδια αγωνίσματα ίσχυαν μέχρι την Ολυμπιάδα της Ατλάντα το 1996 όπου και αντικαταστάθηκαν με τον ομαδικό των 8 αθλητριών. 

 Σε όποιον το παρακολουθεί από μακριά, φαίνεται εύκολο και απλό άθλημα. Στην πραγματικότητα όμως, απαιτεί πολύ μεγάλη προσπάθεια, σκληρή προπόνηση, δύναμη και αντοχή, αφού οι αθλήτριες βρίσκονται κάτω από το νερό για πολύ ώρα, κάνοντας χορευτικές ασκήσεις. 
Σαν άθλημα έχει κανονισμούς όπως όλα τα αθλήματα. Οι κολυμβήτριες κάνουν τις ασκήσεις τους μέσα στο νερό, σύμφωνα με τη μουσική που παράγουν ειδικά μηχανήματα για να ακούγεται κάτω από το νερό, και κρίνονται από την κριτική επιτροπή. Οι αθλήτριες εκτελούν 2 ασκήσεις μπροστά στους κριτές: μία τεχνική και μία ελεύθερη. Το άθλημα είναι αποκλειστικά για γυναίκες και χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες 

1. Το ατομικό
 




2.Τα ζευγάρια (ή ντουέτο)
 



3.. Το ομαδικό
 





    Στην Ελλάδα οι προσπάθειες για την ανάπτυξη της συγχρονισμένης κολύμβησης άρχισαν από το 1985.
Το 1989 η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΚΟΕ) πήρε την απόφαση να αναπτύξει το άθλημα αυτό στη χώρα μας σε εθνικό επίπεδο. Άρχισε λοιπόν μία προσπάθεια με διακεκριμένες αθλήτριες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως ο Βόλος - Κρήτη - Θεσσαλονίκη - Αθήνα, Έτσι δημιουργήθηκαν οι πρώτες Εθνικές Ομάδες.
Το 1990 πραγματοποιείται το Α΄ Πρωτάθλημα Συγχρονισμένης κολύμβησης στην Αθήνα.
Το 1991 έρχεται στην Ελλάδα , η Ελληνικής καταγωγής πρωταθλήτρια Ρωσίας, Χριστίνα Θαλασσινίδου, η οποία στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες που έγιναν στην Αθήνα την ίδια χρονιά κερδίζει το ασημένιο μετάλλιο , κάτι πρωτόγνωρο στον χώρο του υγρού στίβου. Συγχρόνως το 1992 έχουμε την μεγάλη επιτυχία της Χριστίνας Θαλασσινίδου στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης όπου κατέλαβε την 6η θέση.
   Σήμερα όλο και περισσότερα κορίτσια ασχολούνται με το άθλημα αυτό, ενώ γίνονται προσπάθειες να ασχοληθούν και αγόρια μ’ αυτό.


Πηγή:  Βικιπαίδεια



3 σχόλια:

  1. τελειο α8λημα 8α η8ελα να το δοκιμασω!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γεια σασ
    εγω ειμαι αθλητρια τησ συγχρονισμενησ ειναι πολυ ωραιο αθλημα να το δικιμασετε αν και θελει πολυ δουλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τελειο ειναι τελειο

    ΑπάντησηΔιαγραφή