About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Αιθαλομίχλη: καταστροφική ή ευεργητική?

απο τις "οι έξυπνες πένες" 

      Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει πολύς λόγος για την αιθαλομίχλη που δημιουργείται πάνω από τις πόλεις από την αυξημένη καύση ξύλων στα σπίτια. Ας δούμε τις απόψεις που επικρατούν:

 Αιθαλομίχλη:επιβεβαιώνουν το πρόβλημα με τα τζάκια  Αστεροσκοπείο-Δημόκριτος 

   Μετρήσεις του ΥΠΕΚΑ κατά τις ημέρες των επεισοδίων «αιθαλομίχλης» λόγω της χρήσης των τζακιών κατέδειξαν σημαντική αύξηση, αρκετές φορές πάνω από τα όρια, των αιωρούμενων σωματιδίων σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.
Στο σύνολο της επικρατείας υπολογίζεται ότι η καύση ξυλείας μπορεί να ρυπάνει σε ετήσια βάση, μέχρι και τρεις φορές περισσότερο από ότι τα αυτοκίνητα. Τονίζεται επίσης ότι οι πολύ μεγάλες αυτές συγκεντρώσεις σωματιδίων ενέχουν σημαντικό βαθμό επικινδυνότητας για τον γενικό πληθυσμό και ιδιαιτέρως των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων.
Στο μεταξύ, και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως η ρύπανση του περιβάλλοντος από την αιθαλομίχλη εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία.

 
(πηγή: http://www.econews.gr)

 
Η αιθαλομίχλη μπορεί και να είναι ευεργετική! 

Η αιθαλομίχλη που έχει σχηματιστεί από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες επάνω από το λεκανοπέδιο Αττικής αποδεικνύεται ευεργετική, όχι γιατί είναι καλύτερη από τον ... καθαρό και φρέσκο αέρα, αλλά γιατί στην παρούσα φάση προσφέρει ένα πέπλο προστασίας από τους αεροψεκασμούς.
Οι ιοί και τα βακτήρια που περιέχονται μέσα στα ρεκάσματα καταστρέφονται μόλις έρθουν σε επαφή με την αιθάλη που έχει δημιουργηθεί από τον άνθρακα της καύσης των ξύλων. Στην αρχαία Ελλάδα, όταν η Αθήνα είχε προσβληθεί από λοιμό ο Ιπποκράτης διέταξε να ανάψουν οι Αθηναίοι φωτιές σε όλη την πόλη και να καίνε ξύλα προσθέτοντας στην φωτιά αρωματικά φυτά (φασκόμηλο, θυμάρι, δεντρολίβανο, κτλ). Με αυτό τον τρόπο απολυμαίνεται ο αέρας που είναι ο βασικός φορέας μικροβίων και ιώσεων. Αντί να κοιτάξουν τις τσιμινιέρες του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας που δουλεύουν όλο το 24ωρο χωρίς φίλτρα προστασίας, τους έπιασε ο πόνος για τα τζάκια και τις σόμπες…
 
 
(πηγή tro-ma-ktiko.blogspot.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου