About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Σωστή παιδική διατροφή

απο τις τρεις χάριτες

   Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί και κυρίως τα παιδιά για να αναπτυχθούν χρειάζονται χημική ενέργεια, η οποία βρίσκεται και στα τρόφιμα. Ας δούμε τι πρέπει να περιέχουν τα ημερήσια γεύματα. 

Πρωινό:Το πρωινό ή πρόγευμα...
αποτελεί το πρώτο και βασικό γεύμα της ημέρας. Έτσι κάθε παιδί πρέπει να τρώει ένα θρεπτικό πρωινό κάθε μέρα γιατί χρειάζεται ενέργεια για να μπορέσει να ανταπεξέλθει και να λειτουργήσει. Ένα ωραίο πρωινό πριν το σχολείο θα μπορούσε να περιέχει: γάλα με δημητριακά, μία φέτα με μαρμελάδα ή μέλι ή μερέντα, ένα βραστό αυγουλάκι, σπιτικές λιχουδιές της σπιτονοικοκυράς αλμυρά και γλυκά (χαλβά, τυροπιτάκια, κέικ), μία μπουγάτσα κ.α.

Δεκατιανό: Ενδιάμεσα στο πρωινό και το μεσημεριανό, μπορούμε να φάμε κολατσιό στο σχολείο. Όπως: μία τυρόπιτα, σάντουιτς, μπισκότα, φρούτα, μπάρες δημητριακών, σταφίδες, κρακεράκια, σπιτικές λιχουδιές, ξηρούς καρπούς κ.α.

Μεσημεριανό: Ένα μεσημεριανό φαγητό πρέπει να περιέχει φαγητό πλούσιο σε άμυλο π.χ. ψωμί, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά όπως επίσης κρέας κόκκινο ή άσπρο (κοτόπουλο, ψάρι), και φασόλια και αλλά όσπρια τα οποία μεταξύ άλλων προσφέρουν σίδηρο και ψευδάργυρο. Αναγκαία επίσης είναι τα λαχανικά όπως το μπρόκολο, ή ένα μπολ σαλάτας, σάλτσα ντομάτας, καρότα, και άλλα λαχανικά της επιλογής σας ψημένα στον ατμό.

Απογευματινό : Το απογευματινό δεν είναι ένα πλήρες γεύμα διότι ακολουθεί μετά το βραδινό.Έτσι συνήθως τα παιδιά «τσιμπάνε» λίγη σοκολάτα, ή ένα τοστ, ένα φρούτο, φυσικό χυμό, τυρί με ψωμί, μπισκοτάκια κ.α.

Βραδινό: Το βραδινό των παιδιών συνοδεύεται με ένα φλιτζάνι γάλα οπωσδήποτε, με καμιά σαλατούλα, γάλα με δημητριακά, γιαούρτι με μέλι, ένα τοστάκι κ.α.

  Όλα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή μας και γι’αυτό δεν πρέπει να στερήσουμε στο σώμα μας κάτι από όλα αυτά γιατί θα έχουμε προβλήματα με την υγεία μας. Μην το παρακάνουμε όμως! Να τρώμε μικρές ποσότητες από όλες τις τροφές και να μην είμαστε απρόσεκτοι με τη διατροφή μας. 

ΑΝ τα τρώμε όλα με μέτρο όπως έλεγαν και οι αρχαίοι πρόγονοί μας : 
«ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ!»


                                                                  Από μαθήτρια Βαλσαμή Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου