About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Κεφίρ

απο τους κατάσκοπους 007

   Πριν λίγες μέρες, στο μάθημα της φυσικής, μάθαμε για τους μονοκύτταρους οργανισμούς και τη διαδικασία ζύμωσης για την παρασκεύη γαλακτοκομικών προϊόντων.   Είδαμε στη τάξη , απο τον συμμαθητή μας το Φοίβο, πως γίνεται το κεφίρ. Το κεφίρ ή κεφίρι είναι ...

ένα σύνθετο μίγμα μικροοργανισμών που οι λαοί των χωρών του Καύκασου και της Μέσης ανατολής καταναλώνουν πολλούς αιώνες τώρα. Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν συνεχώς τους μηχανισμούς που δίνουν στο κεφίρ, το ιστορικό αυτό γαλακτοκομικό ποτό τις υγιεινές ιδιότητές του. Το κεφίρ απολαμβάνουν από καιρό όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή. Παράγεται από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο κλπ.) με τη χρήση καλλιέργειας ειδικών μυκήτων κεφίρ, που στην όψη μοιάζουν με κουνουπίδι. 
Η προέλευση του κεφίρ επισημαίνεται στα καυκάσια βουνά, πολλούς αιώνες πριν, όπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο.
 
Πως παρασκευάζεται:

Σε μια ποσότητα μισού λίτρου φρέσκου γάλακτος βάνουμε δυο κουταλιές σούπας μύκητες κεφίρ. Χωρίς να σφραγίσουμε το δοχείο. το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου 12 έως 24 ώρες ανακατεύοντας το περιεχόμενο μια έως δυο φορές. Μετά παίρνουμε το γάλα που έχει γίνει κεφίρ, κάτι σαν αραιό γιαούρτι, χρησιμοποιώντας σουρωτήρι. Ξεπλένουμε με κρύο νερό τους μύκητες και τους ξαναβάζουμε σε φρέσκο γάλα.. 
Πώς συντηρείται:Το έτοιμο κεφίρ σε συντήρηση ψυγείου 3-4 μέρες και σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι 5-6 ώρες. Οι μύκητες συντηρούνται μέσα σε γάλα (όπου και πολλαπλασιάζονται) ή σε κατάψυξη (όπου και σταματούν να δουλεύουν) .

Τι είναι: είναι το αποτέλεσμα ζύμωσης όπου τα ζάχαρα του γάλακτος γίνονται οξέα, CO2 και μικρές ποσότητες αλκοόλ.

Πού χρησιμεύει: Πλούσια τροφή σε ασβέστιο ,βιταμίνες και πρωτεΐνες. Βοήθα την πέψη επειδή είναι ελαφρά ξινό και κύρια οι μύκητες δυναμώνουν την άμυνα στο έντερο

Πώς πίνεται: όλες τις ώρες της μέρας, σκέτο ή μαζί με δημητριακά ή φρούτα.

Που βρίσκεται:
Στα σουπερ μάρκετ έτοιμο για χρήση και στα σπίτια που το παρασκευάζουν για δική τους χρήση

5 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε το Φοίβο για την επίδειξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. απο φιλους η μπορεις κ μονη σου να φτιαξεις. ψαξε σε καποιο σαιτ να ενημερωθεις. ισως καποιος σου χαρισει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οι μύκητες κάθε φορά που φτιάχνεις κεφίρ πολαπλασιάζοντε οπότε αν βρεις κάπιο φίλο/φίλη που να έχει και να φτιάχνει κεφίρ μπορεί να σου δώσει λίγους και κάθε φορά που θα φτιάχνεις κεφίρ να γίνοντε περισοτεροι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πολυ χρησιμες οι πληροφοριες που μας δωσατε :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή