About

Η ηλεκτρονική σχολική εφημερίδα των μαθητών της έκτης τάξης με ειδήσεις , σχόλια, συνεντεύξεις και άλλα ενδιαφέροντα.

Ενεργειακά ποτά και παρενέργειες

απο τη μαθήτρια Σ. Βαλσαμή

    Ενέργεια είναι η δυνατότητα παραγωγής έργου, που περιλαμβάνει τη σύνθεση πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων, την παραγωγή νευρικών ερεθισμάτων και μυϊκών συστολών και τη δυνατότητα άθλησης. Η βιοχημική ενέργεια προέρχεται ...
από το φαγητό και βελτιστοποιείται όταν οι αθλητές ξεκουράζονται και κοιμούνται αρκετά και όταν παίρνουν μέρος σε αποδοτικά προπονητικά προγράμματα. Το αίσθημα «ενεργητικότητας» απαιτεί επίσης τη σωστή ισορροπία των νευροχημικών ουσιών του εγκεφάλου· κάτι τέτοιο, επίσης απαιτεί μια κατάλληλη πρόσληψη φαγητών και υγρών, ανάπαυση, ύπνο, φυσική δραστηριότητα και άλλους ψυχολογικούς παράγοντες για τους οποίους δεν γνωρίζουμε ακόμα πολλά.
   Κατά τη διάρκεια της άσκησης οι μύες αντλούν ενέργεια από τα αποθέματα του οργανισμού (ηπατικό και μυϊκό γλυκογόνο) και την καταναλώνουν παράγοντας μεταξύ άλλων θερμότητα. Ως συνέπεια η ενέργεια εξαντλείται και η θερμοκρασία του σώματος τείνει να αυξηθεί. Εδώ παρεμβαίνει η εφίδρωση και, για να διατηρηθεί η θερμοκρασία, ο οργανισμός αποβάλλει νερό και ηλεκτρολύτες. 

Η πρόσληψη επαρκών ποσοτήτων θερμίδων και τα καλά επίπεδα υδάτωσης αναμφίβολα αποτελούν σημαντικά στοιχεία της επιτυχούς αθλητικής επίδοσης. Τα ενεργειακά ποτά μπορούν να προσφέρουν ενέργεια και υγρά και πιθανόν να βοηθούν στη φόρτιση υδατανθράκων στη διάρκεια της αποκατάστασης μετά από άσκηση. Ωστόσο, τα ενεργειακά ποτά, συνήθως δεν είναι κατασκευασμένα να βελτιώνουν με τον καλύτερο τρόπο τη δύναμη, την ταχύτητα, την αντοχή και άλλες παραμέτρους της αθλητικής απόδοσης όταν καταναλώνονται λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της άσκησης. 
   Παρακάτω ακολουθούν κάποιες παρενέργειες που μπορεί να παρουσιαστούν από τη χρήση των ενεργειακών ποτών:
  -Οι δόσεις των διαφόρων συστατικών δεν είναι συνήθως σταθερές και συνεπώς είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς αν προσλαμβάνει πολύ λίγο ή πάρα πολύ από ένα συγκεκριμένο συστατικό.
  -Ορισμένα συμπληρώματα δεν περιέχουν τα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία, ενώ άλλα περιέχουν απαγορευμένα συστατικά που δεν αναγράφονται. 

  -Ορισμένα προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες που πιθανόν να βλάψουν την αθλητική απόδοση.
   -Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες που περιέχουν δεν μπορούν να απορροφηθούν από το σώμα όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Η παρενέργεια αυτή ονομάζεται «υπερβιταμίνωση Α».
   -Ορισμένα ενεργειακά ποτά φτάνουν να περιέχουν μέχρι και 280 mg καφεΐνης. Ποιες οι παρενέργειές του; Αϋπνία, πονοκέφαλοι, εμετοί και αφυδάτωση. Το χειρότερο είναι ότι η εταιρεία συνιστά στα παιδιά να το πίνουν.
   -Περιέχουν αυξημένη ποσότητα ζάχαρης, μέχρι και 27 γραμμάρια. Εκείνοι που πίνουν τέτοια ποτά καθημερινά μπορεί να εμφανίσουν αύξηση του σωματικού βάρους τους. Η αύξηση του βάρους, φυσικά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Επιπλέον, μπορεί να υπάρξει κίνδυνος για το καρδιαγγειακό σύστημα.

    Σε κάθε περίπτωση, η βελτίωση της καθημερινής μας διατροφής και ο εμπλουτισμός της με φυσικές και υγιεινές τροφές, είναι εδώ και αιώνες, ο καλύτερος τρόπος να αναπληρώσουμε την ενέργειά μας και να είμαστε υγιείς, και όχι να στηριζόμαστε σε χημικές ουσίες που δεν ξέρουμε τις επιδράσεις τους στο σώμα μας.


 Πηγές:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου